Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Δυτικά από τον Αξιό έως τον Λουδία ποταμό και μέχρι τη βόρεια κορυφογραμμή του Πάικου απλωνόταν η Βοττιαία. Ονομαζόταν επίσης Βοττία ή Βοτταϊς.
Λέγεται ότι το όνομά της το πήρε από το Κρητικό Βόττωνα που με άλλους Κρητικούς άποικους μετανάστευσαν στη Μακεδονία.Το ιστορικό αυτό δηλώνει την ελληνική καταγωγή των Βοττιαίων και τις σχέσεις που είχαν με τη νότια Ελλάδα.
Η Βοττιαία καταλήφθηκε νωρίς από τους Μακεδόνες (την ακριβή χρονολογία δεν την γνωρίζουμε) και γεγονός είναι ότι με την επέκτασή τους εκτόπισαν προς βορρά όλα τα υπολείμματα των Πελασγοπαιονικών φυλών, που κατοικούσαν σ’ αυτήν και στην Αμφαξίτιδα,την κάτω δηλαδή πεδιάδα του Αξιού.
Επίσης γνωρίζουμε ότι υπολείμματα Παιόνων είχαν απομείνει και στη Μυγδονία, που όταν εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες, ίδρυσαν στις βόρειες κοιλάδες του Αξιού (σημερινή Γιουγκοσλαβία) τη γνωστή Παιονία που εκτεινόταν από την κοιλάδα του παραποτάμου του Αξιού Εριγώνα (Τσέρνα) μέχρι τις πηγές του.
Στη Βοττιαία και ειδικότερα στους ανατολικούς πρόποδες του Παϊκου υπήρχαν οι πόλεις- Ειδομεναί, Γορτυνία, Ευρωπός και η Αταλάντη όπου πιθανολογείται μεταξύ Γορτυνίας (Γουμένισσας) και Ειδομένης- πόλεις με ελληνικό χαρακτήρα καθώς και βορειότερες απ’ αυτές που σήμερα βρίσκονται σε Γιουγκοσλαβικό έδαφος: Στεναί, Αντιγόνεια, Στόβοι, Νεάπολις, Άργος, Βυλάζωρα- Βελεσά, σημερινό Τίτο Βέλες. Η τελευταία περιοχή βρίσκεται στο νομό Κιλκίς.
Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι ολόκληρη η περιοχή ήταν «γιομάτη από λιοντάρια, άγρια βόδια, αίγες, ποιμενικούς σκύλους» Ας τονίσουμε πως την περίοδο εκείνη ιδιαίτερα στην περιοχή Αμφαξίτιδα, αφθονούσαν τα άλογα. Άλλωστε δείγμα αποτελεί το ιππικό των Παιόνων που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Τροίας.
ΟΙ Παίονες είναι μία από τις πελασγικές φυλές, που κατοικoύν στις όχθες του Αξιού.

Ένας ακόμη μεγάλος ποιητής όπως ο Όμηρος, υμνεί επίσης τον Αξιό, με τα παρακάτω λόγια:
« Πυραιχμής άγε Παίονας αγκηλοτόξους
τηλόθεν εξ Αμυδώνος επ’ Αξιού ευρυρρέοντος Αξιού,
ου καλλιστον ύδωρ επικίδναται αίαν»
(Ιλιάδα Β 848-850)
«Οι τοξοφόροι Παίονες με τον Πυραίχμην
ήλθαν μακρόθεν από τον Αξιόν, πλατύρροο ποτάμι
το ωραιότερο της γης, και από την Αμυδώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger